- Vânzările de produse fast-tech au ajuns la 14 mld. de euro.
- Clienții nu cumpără de nevoie, ci pentru prețurile mici.
- Device-urile abandonate în casele din întreaga lume au 38.000 t de cupru.
S-au conectat în viteză la aparate. Sute de milioane de oameni din întreaga lume nu se mai mulțumesc cu fast-food și fast-fashion – au trecut și la fast tech.
Advertisment
Renunță la device-urile de brand și cumpără tot mai mult și mai des electronice de calitate îndoielnică, produse în masă și vândute pe platforme de tip Temu sau Alibaba. Un raport prin care ONG-ul „Material Focus” atrage atenția asupra risipei de resurse și a poluării arată cât de mult s-a schimbat comportamentul consumatorilor – vânzările de produse fast-tech au crescut de patru ori din 2023 încoace, până la 14 miliarde de euro.
De multe ori, cumpărătorii aleg gadget-urile produse pe repede înainte nu de nevoie, ci pentru că-i atrage prețul mic. Îi costă mai puțin pe unii, dar mai mult pe noi toți – sunt 38.000 de tone de cupru blocate în electronice pe care le aruncăm într-un colț al casei și nu le folosim, dar nici nu le reciclăm.
Recomandări
Între timp, mânăm după materiale și distrugem mediul pentru a produce noi device-uri „de unică folosință”, pe care le cumperi azi și se strică mâine.
Citește și
- Donald Trump și-a lăudat piloții care au dat loviturile din Iran, la Summit-ul NATO. „Am dat cu ani de zile înapoi programul nuclear iranian”
- Ion Cristoiu: Fără ofensiva Armatei Roșii, Lovitura de stat de la 23 august 1944 n-ar mai fi avut loc
- Summit-ul NATO de la Haga s-a încheiat. Care sunt cele mai importante concluzii de la întâlnirea liderilor Alianței