- Summitul UE consfințește prelungirea sancțiunilor împotriva Rusiei.
- Liderii UE reafirmă că Apărarea europeană se construiește ca «un pilier al NATO».
- Zelenski semnează un acord privind înființarea unui tribunal special pentru războiul din Ucraina.
Liderii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene, reuniți la Bruxelles, au convenit să prelungească sancțiunile împotriva Rusiei cu șase luni, conform comunicatului final. UE a adoptat deja 17 „pachete” de sancțiuni de la invazia Rusiei în Ucraina, pe 24 februarie 2022. Aceste sancțiuni trebuie reînnoite în unanimitate de către cele 27 la fiecare șase luni. Comunicatul vorbește și despre continuarea sprijinului financiar și militar pentru Ucraina, cât și despre procesul ireversibil de adeziune la UE, anunță Reuters.
Advertisment
Foarte important, în primul rând, prelungirea sancțiunilor împotriva Rusiei, care părea amenințată de tradițională opoziție a Ungariei. Liderii europeni sunt în contact strâns cu grupul de senatori americani conduși de Lndsey Graham care sunt deocamdată în standby cu un pachet de sancțiuni care ar urma să fie impuse și partenerilor comerciali ai Rusiei. Proiectul este gata, dar este în suspensie la cererea lui Donald Trump.
A fost reconfirmat și sprijinul financiar periodic și previzibil pe termen lung. În 2025, Uniunea Europeană va furniza Ucrainei 30,6 miliarde EUR, din care 3,5 miliarde EUR au fost deja plătite în cadrul Mecanismului pentru Ucraina, iar 7 miliarde EUR în cadrul inițiativei ERA a G7, rambursate din profiturile excepționale generate de activele blocate ale Rusiei.
Recomandări
Comunicatul final evocă faptul că un acord de pace cuprinzător va trebui să fie însoțit de garanții de securitate solide și credibile pentru Ucraina iar statele membre sunt pregătite să contribuie la aceste garanții de securitate.
Liderii europeni au avut un schimb cu președintele ucrainean prin videoconferință. El a semnat miercuri seară, la Consiliul Europei- instituție care se află la Strassbourg și nu la Bruxelles, un acord privind înființarea unui tribunal special pentru războiul din Ucraina. Comunicatul final al summitului evocă hotărârea fermă a UE de a asigura tragerea la răspundere deplină a celor responsabili pentru crimele de război și pentru celelalte crime din categoria celor mai grave săvârșite în legătură cu războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.
Citește și
- Trump vrea încetarea războiului în Gaza în două săptămâni. Ce planuri are Președintele SUA
- Cum te desparți elegant? Un nou studiu scoate la iveală cele mai frecvente strategii prin care oamenii pun capăt relațiilor
- Inteligența Artificială îți face tratament personalizat împotriva cancerului. Cum funcționează tehnologia AANet