• Emmanuel Macron a efectuat o vizită oficială în UK, întâlnindu-se cu Familia Regală a Marii Britanii și cu Regele Charles.
  • Cei doi lideri de stat au discutat modalități privind întărirea cooperării Franța-UK, dar și alte măsuri privind reducerea dependenței de China.
  • Macron: „Marea Britanie și Franța trebuie să arate din nou lumii întregi că alianța noastră funcționează și suntem o forță”.

Președintele Franței Emmanuel Macron a efectuat o vizită oficială în UK și s-a întâlnit cu Regele Charles și cu membri Familiei Regale a Marii Britanii, scrie Reuters.

În cadrul întâlnirii bilaterale dintre cele două puteri europene menite să întărească relațiile economice și de apărare, liderul francez a discutat noi modalități cu monarhul britanic pentru a consolida cooperarea militară, iar pe plan economic de a reduce dependența de China.

Într-un discurs adresat Parlamentului Mari Britanii, Macron a făcut un apel la unitate între cele două state precizând că: „Marea Britanie și Franța trebuie să arate lumii întregi că alianța noastră funcționează și că suntem o forță. Singura modalitate prin care putem să trecem peste aceste obstacole este să rămânem uniți. În această lume în continuă schimbare, este periculos să mai rămânem dependenți de SUA și de China”.

Recomandări

BOLOJAN OPREȘTE RISIPA
MOODY’S DĂ VERDICTUL
MERZ A VORBIT CU TRUMP
SABALENKA, OUT!
RUBIO CRITICĂ RUSIA
SE SCHIMBĂ DOCTRINA NUCLEARĂ

Ce a urmărit Macron prin vizita în Anglia?

Această vizită marchează prima întâlnire bilaterală de la cel mai înalt nivel între un lider european și Marea Britanie de la Brexit în încercarea ambelor state de a-și restabili relațiile economice și comerciale la nivelul celor de dinainte de 2016.

Pentru Macron, această escapadă diplomatică îi servește și ca o confirmare a puterii sale tot mai sporite atât din Uniunea Europeană, cât și din blocul NATO, în care Franța are intenția să-și asume rolul principal în politicile celor două blocuri. Pentru britanici, delegația are ca scop apropierea economică a țării de blocul Uniunii Europene, o cerință esențială pentru finanțele britanice aflate în mare dificultate, împreună cu cimentarea parteneriatelor pe paln inadustrial-militar.