• Rusia a lansat unul dintre cele mai mari atacuri aeriene asupra Ucrainei de la începutul războiului.
  • Donald Trump a avut o întâlnire tensionată cu Volodimir Zelenski, iar ulterior a anunțat suspendarea ajutorului militar.
  • Vladimir Putin și Emmanuel Macron au avut o convorbire telefonică de peste două ore.

Statele Unite au oprit unele livrări de arme către Kiev, a declarat Casa Albă, în contextul intensificării războiului Rusiei împotriva Ucrainei, scrie BBC.

Decizia a fost luată „pentru a pune interesele Americii pe primul loc” în urma unei revizuiri a Departamentului Apărării privind „sprijinul și asistența militară a SUA pentru alte țări”, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Anna Kelly.

SUA au trimis zeci de miliarde de dolari în ajutor militar Ucrainei de când Rusia și-a lansat invazia la scară largă în februarie 2022, ceea ce i-a determinat pe unii din administrația Trump să își exprime îngrijorarea că stocurile americane sunt prea mici.

Recomandări

CCR CERE BANI DE LA BOLOJAN
CE MĂSURI IA BOLOJAN?
CE MĂSURI IA ROMÂNIA
CHINA IA LECȚII DE LA RUȘI
TESLA SUFERĂ ÎN EUROPA
GATA CU ARMELE

Guvernul ucrainean nu a comentat anunțul. Oficialii americani nu au precizat care transporturi au fost oprite. Rachetele de apărare aeriană și munițiile de precizie se numără printre armele afectate. Departamentul Apărării „continuă să îi ofere Președintelui opțiuni solide pentru a continua ajutorul militar acordat Ucrainei”, a declarat Elbridge Colby, subsecretarul american al Apărării pentru politici.

Decizia vine la scurt timp după ce președintele american Donald Trump s-a întâlnit cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski la summitul NATO din Olanda de săptămâna trecută. Cu această ocazie, Trump a declarat că oficialii americani „vor vedea dacă putem pune la dispoziție unele dintre ele” atunci când a fost întrebat de BBC despre furnizarea de sisteme antirachetă Patriot suplimentare Ucrainei.

Referindu-se la conversația sa cu Zelenski, Trump a spus: „Am avut momente puțin mai dure, dar nu ar fi putut fi mai drăguț”. Cei doi au avut o confruntare aprinsă în Biroul Oval în luna martie a acestui an. Ulterior, Trump a declarat că oprește ajutorul militar acordat Ucrainei, care fusese alocat de administrația Biden anterioară. Schimbul de informații cu Ucraina a fost, de asemenea, suspendat.

Însă ambele pauze au fost ulterior ridicate. La sfârșitul lunii aprilie, SUA și Ucraina au semnat un acord care ar oferi SUA acces la rezervele minerale ale Ucrainei în schimbul asistenței militare.

Președintele francez Emmanuel Macron a vorbit marți cu Vladimir Putin – prima dată în peste doi ani și jumătate. Ei au vorbit la telefon mai mult de două ore, a declarat biroul lui Macron, adăugând că Președintele francez a îndemnat la încetarea focului în Ucraina.

Putin a ripostat învinuind Occidentul pentru conflict. O declarație a Kremlinului a precizat că Putin i-a reamintit lui Macron că țările occidentale „au ignorat timp de mulți ani interesele de securitate ale Rusiei” și „au creat un cap de pod anti-rus în Ucraina”.

În weekend, Rusia a lansat unul dintre cele mai mari atacuri aeriene asupra Ucrainei de la începutul războiului, folosind peste 500 de tipuri diferite de arme, inclusiv drone, rachete balistice și de croazieră. Moscova controlează 20% din teritoriul ucrainean, inclusiv peninsula Crimeea, anexată în 2014.